Mit tegyünk a partifecskék védelmében ?

A partifecske természetvédelmi szempontból a legkritikusabb helyzetben lévő fecske faj. Csökkenő állomány és csökkenő fészkelőhelyek nemcsak Magyarországon, hanem Európában is. A védettség ellenére (10000 Ft természeti érték) évente becsléseink szerint akár 10 ezer fészek, tojás, fióka és fészkelő madár pusztul el a felelőtlen emberi tevékenység következtében, ami mind természetvédelmi és mind erkölcsi szempontból elfogadhatatlan.

A partifecske egy hosszútávon vonuló madár, amely azt jelenti, hogy évente az átlagosan 12 g tömegű egyedeknek ősszel és tavasszal is 5-6 ezer km-t kell megtenni a fészkelő és afrikai telelő területük között, úgy hogy átrepülik a Földközi-tengert és a Szaharát. Ez az óriási megterhelés azt eredményezi, hogy egy átlagos évben, 100 fészkelő partifecske egyedből 60-70 elpusztul, főként a vonulás során, és csak 30-40 egyed tér vissza!

E madárfajt csak úgy tudjuk megőrizni Magyarországon, ha biztosítani tudjuk a sikeres szaporodását, mert csak így van mód a jelentős természetes pusztulást pótolni, nem is beszélve a klímaváltozás miatti további pusztulások pótlásáról. Legfontosabb eszköz: a fészkelőhelyek védelme !

- Természetes fészkelőhelyek (folyók partfalai) védelme

- Mesterséges fészkelőhelyek (homokbányák, árkok, gödrök,...stb.) védelme

- Partifecske telepek számára alkalmas helyek kialakítása

- Természeti érték kalkuláció a partifecske telepek esetében

Dr. Szép Tibor 2021-02-17